Benzerlik İntihal Veri Tabanları
Akademik çalışmalardaki benzerlik oranını tespit etmek için Türkiye’de üretilmiş yerli bir programdır. Birçok intihal tipini tespit etmek için belgelerin kontrolünü sağlamak, intihalleri ve usulsüz alıntıları engellemek amacıyla kullanılan benzerlik tespit ve raporlama yazılımıdır. İntihal.net’i kullanmak isteyen akademisyen ve öğrenciler, erişim tanımlamaları ve hesap aktivasyon işlemleri için “@gedik.edu.tr ve stu.gedik.edu.tr” uzantılı e-posta adresleri ile yeni kayıt oluşturmaları gerekmektedir. Oluşturulan kayıtlar Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın onayı ile aktif olmaktadır.
Öğretim üyeleri eğer isterse, öğrencileri için sınıf oluşturup onların da tez/ödev/rapor yüklemelerini sağlayabilmektedir. Belge gönderiminde bulunacak öğrenciler, öğretmenlerinden temin edebilecekleri Klasör Kodu ile intihal.net adresinden ödevlerini sisteme yükleyebilirler.
İntihal.net Konusunda Bilinmesi Gerekenler
- Klasör Kodu ile belge yükleyen öğrenciler, klasör adı ve akademisyen bilgisine dikkat etmelidir.
- Rapor görüntüleme ekranının öğrenci hesabında aktif olabilmesi için sınıf oluşturulurken “Öğrenci Doküman Yüklerse Raporunu Görsün” seçeneğinin seçili olması gerekmektedir.
- Sisteme yüklenecek dosya formatlarında koruma özelliği kapalı olmalı ve metin içi tarama yapılabilmelidir.
- Dokümanlarım ekranında bulunan “Özet Rapor” seçeneği ile kare kodu olan tek sayfalık bir rapor hazırlanabilmektedir.
- Depoya yükle seçeneği seçilmediği sürece ilgili çalışmalar depoya kaydedilmemektedir.
Yardımcı Olabilecek Kılavuzlar
Benzerlik tespit hizmeti veren web tabanlı bir yazılımdır. Öğrenci ödevleri, raporları, tezleri ve projelerinin kontrolünü sağlamak, intihalleri ve usulsüz alıntıları engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Üyelik ve destek talebi için "[email protected]" adresine e-posta gönderebilirsiniz. Bu hizmetten sadece öğretim üyeleri (Dr. Doç. Prof.) yararlanabilir.
Öğretim üyeleri eğer isterse, araştırma görevlileri veya öğrencileri için sınıf oluşturup onların da tez/ödev/rapor yüklemelerini sağlayabilmektedir. Belge gönderiminde bulunacak araştırma görevlileri veya öğrenciler, öğretmenlerinden temin edebilecekleri Sınıf ID ve Şifre ile turnitin.com adresinden ödevlerini sisteme yükleyebilirler.
Turnitin Konusunda Bilinmesi Gerekenler
- Kontrol sınıf oluşturulurken “İsteğe Bağlı Ayarlar” kısmında depo kayıt seçeneği belirlenmelidir. Güncellenecek veya tekrar yüklenecek çalışmalarda %100 benzerlik çıkmaması için mutlaka “Depo Yok / No Repository” seçeneği seçilmelidir.
- Enstitüler haricinde yüklenecek belgelerin Turnitin kontrol depolarına kaydedilmemesi için “Depo Yok / No Repository” seçeneği seçilmelidir.
- Sisteme yüklenecek dosya formatlarında koruma özelliği kapalı olmalı ve metin içi tarama yapılabilmelidir.
- Sisteme yüklenecek dosyalar “Microsoft Word, Excel, PowerPoint, WordPerfect, PostScript, PDF, HTML, RTF, OpenOffice (ODT) ve Hangul (HWP) formatlarına uygun olmalıdır.
- Yüklenecek dosya boyutu en fazla 100 Megabayt (MB) olmalıdır.
- Yüklenecek Ödev/Tez uzunluğu en fazla 800 sayfa olmalıdır.
- Güncellenerek sisteme yüklenmesi gereken tez/ödev daha önce sisteme yüklenen belgeden en az 24 saat sonra sisteme eklenmelidir.
- Turnitin Öğretmen ara yüzünde bulunan “Hızlı Gönder / Quick Submit” seçeneği seçilerek yapılan yüklemeler, otomatik olarak depoya gittiğinden bu seçeneğin kullanılmaması önem teşkil etmektedir.
- Turnitin deposuna kaydedilmiş bir dokümanın, kontrol sınıftan silinmesi ile Turnitin Deposundan silinmesi farklı işlemlerdir. Kontrol sınıfından silinen dosyaların Turnitin deposundan silinmeyeceği bilinmelidir. Bu sebeple yüklenen dokümanlar eğer depoya kaydedildiyse, kontrol sınıfından silinmemesi gerekmektedir.
- Turnitin deposundan belge silme işlem talepleri sadece Turnitin Yönetici hesabı vasıtasıyla yapılmaktadır. İstanbul Gedik Üniversitesi hesaplarından yüklenmiş belgelerin silinme talepleri için Paper ID/Ödev Numarası ile kalıcı silme talebi oluşturmalısınız.
- Paper ID/Ödev Numarası, kontrol sınıfı içerisinde yüklenen dosyanın karşısında yazmaktadır. Kontrol sınıfından silinen dosyaların Paper ID/Ödev Numarası için Turnitin veya Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanlığı işlem yapamamaktadır.
Yardımcı Olabilecek Kılavuzlar
Benzerlik tespit hizmeti veren web tabanlı bir yazılımdır. Üniversitemizin öğretim üyeleri (Dr. Doç. Prof.) tarafından sadece “makale” kontrollerini yapabilmeleri amacıyla kullanılmaktadır. Üyelik ve destek talebi için "[email protected]" adresine e-posta gönderebilirsiniz.
iThenticate Konusunda Bilinmesi Gerekenler
- Sisteme yüklenecek dosyalar “Word, Text, PostScript, PDF, HTML, Excel, PowerPoint, Word Perfect WPD, OpenOffice ODT, RTF, Hangul HWP” formatlarına uygun olmalıdır.
- Yüklenecek dosya formatlarında koruma özelliği kapalı olmalı ve metin içi tarama yapılabilmelidir.
- Yüklenecek dosya boyutu en fazla 100 Megabayt (MB) olmalıdır.
- Yüklenecek makale uzunluğu en fazla 800 sayfa olmalıdır.
- Her makale sisteme sadece bir kez yüklenmelidir.
- Hesap bilgileri başka kişi, kurum veya kuruluşlarla paylaşılmamalıdır.
iThenticate Kullanımı Hakkında
iThenticate sisteminde Üniversitemiz için tanımlanmış özel “kota” bulunmaktadır. Öğretim üyelerinin kotayı usulsüz kullanmaları yasaktır. Usulsüz ve yanlış kullanımların tespit edilmesi halinde hesaplar kullanıma kapatılmaktadır.